corba.gen.tr
Çorba

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Çorba

Çorba, toplum olarak çorbaya oldukça düşkünüz. Sadece ana yemeklerden önce değil, sabah kahvaltılarında bile tüketebileceğimiz en özel yemeklerimizdendir çorba. Türk mutfağında, özel davetlerde, sıradan yemeklerde çorba her zaman en önemli başlangıç yemeği olmuştur. Çorba, farklı farklı yöntemler ve farklı malzemeler kullanılarak bin bir çeşitte hazırlanabilen bir yemektir. Peki, hazırladığımız bin bir çeşit çorbalarımızı doğru bir şekilde hazırlayabiliyor muyuz? Yazımızın devamında neler yaparsanız hazırladığınız çorba daha lezzetli olur? Sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ayrıca hiç çorba pişirmemiş kişilerde tavsiye edeceğimiz detaylar sayesinde harika çorbalar hazırlayabilir.

Çorba hazırlarken kullanılan üç yöntem vardır. Bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olursanız, yalnızca klasik çorba tarifleri ile sınırlı kalmazsınız. Elinizin altında olan her malzemeyi değerlendirerek farklı çorba tarifleri yaratabilirsiniz.  

Püre Yöntemi İle Hazırlanan Çorbalar

Püre yöntemi ile hazırlanan çorbalar genellikle, mercimek, bulgur gibi kuru gıdalardan veya patates, havuç gibi nişasta değeri yüksek olan sebzelerden yararlanılarak hazırlanılır. Püre çorbasının pişirme tekniği eğer bilinirse değişik malzemeler kullanarak kendi tarifinizi kendiniz yaratabilirsiniz.

Püre Çorbası Pişirme Kuralları

Öncelikle kokulu sebzeler olarak tanımlanan pırasa, soğan, havuç, lahana gibi sebze türlerini hazırlayarak pişirmeniz gerekecek. Bu sebzelerin tümünü yıkayarak ufak ufak doğramalısınız ve uygun bir tencerede yağ ile 5-10 dakika kadar pişirmelisiniz.

Kokulu sebzeleri hazırladıktan sonra çorbanızda kullanacağınız ana malzemeyi hazırlamalısınız. Örneğin patates çorbası hazırlamak istiyorsanız, patatesi soyarak ufak ufak doğramalısınız ve pişen sebzelerin üzerine eklemelisiniz. Sebzelerin üzerine artık et suyu ya da normal su ekleyerek pişirmeye bırakmalısınız.

Çorba

.

Sebze çorbasının lezzetini arttırmak için baharatlardan bir bohça hazırlamalısınız. Baharat bohçası, temiz bir tülbent parçasına defne yaprağı, maydanoz, karabiber, kekik gibi baharatlar ilave edilerek hazırlanarak tülbent bağlanır. Hazırlanan bohça çorbanın pişme aşamasında ilave edilir ve çorba piştikten sonra çorbadan alınır. Çorba pişme aşamasında devamlı karıştırılmalıdır. Aksi halde sebzeler dibine tutabilir. Sebzelerden dolayı oluşan köpükler devamlı bir kaşık yardımı le alınmalıdır.

Çorbanın kıvamı arttırılmak istenirse, yağda bir miktar un kavrularak eklenebilir. Son olarak blender yardımı ile çorba püre şekline getirilir. Sebze çorbalarında sonradan su ilave etmek gerekebilir. Eklenecek suyun sıcak olmasına dikkat edilmelidir.

Taneli Çorbalar

Taneli çorbalar genellikle stok bazlı çorbalardır. Stok bazlı çorba dediğimizde akla gelmesi gereken tavuk ve et suyudur. Taneli çorbalara en güzel örnek kış çorbalarıdır.

Kış çorbası için;

tavuk suyu ya da et suyu hazırlanarak kaynamaya bırakılır. Üzerine ufak ufak doğranmış sebzeler pişme sırasına göre eklenir. Ardından tercihe göre çorbaya, makarna, erişte ve şehriye gibi kuru gıdalardan biri eklenebilir. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir çorba türüdür.

Kremalı Çorbalar

Kremalı çorbalarda püf nokta yağ ve unun kavrulması ve kullanılacak sebzelerin eklenmesi ile hazırlanır. Kavrulan una, süt, et suyu gibi lezzetler katılarak krema kıvamına getirilir ve ortaya harika bir sos çıkar. Çorbayı daha lezzetli hale getirmek için tercihen servis sırasında hafif kremada eklenebilir. Kremalı çorbalarda bir diğer yöntem ise ilk olarak kullanılarak sebzeler pişirilir ve hazırlanan terbiye pişmiş çorbaya ilave edilir.

Yukarıda sıralanan detaylara dikkat ettiğiniz takdirde çorba ustası olabilir ve hazırladığınız çorbalar herkes tarafından tam not alabilir.

Yayınlanma Tarihi : 08.04.2014 02:00:26

Çorba Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çorba"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kelle Çorbası

Kelle Çorbası, büyük ve küçükbaş hayvanların baş kısımlarının çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu elde edilen çorba türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan kelle çorbası; bizim ülkemize has bir çorbadır ve seveni de oldukça fazladır....

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü Domates Çorbası, yaz kış tüketilebilecek lezzetli bir çorbadır. Özellikle kıtır ekmek ve kaşar peyniri ile son derece doyurucu ve besleyici bir çorbadır. Okul çağındaki çocukların ya da hastaların beslenmesinde veya akşam ye...

Sütlü Tarhana Çorbası

Sütlü Tarhana Çorbası, her yörenin, memleketin tarhana çorbası çok farklıdır. Son zamanlarda eskilerin yaptığı sütlü tarhana çok pişirilip tüketilmekte. Tarhana süt çok yakışmakta çocuk sahibi olan ailelerin bol bol tüketmesi çok...

Lahana Çorbası Diyeti

Lahana çorbası diyeti, çabuk ve etkili kilo vermek isteyen kişilerin tercih ettiği bir diyet türüdür. Lahana çorbası yağ yakıcı bir etkiye sahip olduğu için diyetle verilen kilolar sonrasında dikkat edildiği sürece tekrar alınmaz....

Lokanta Mercimek Çorbası

Lokanta Mercimek Çorbası, herkesin severek tükettiği ve her yemek öncesi sofraların olmazsa olması mercimek çorbasının lokanta usulü evde de hazırlamak elbette imkansız değildir. Kıvam ve görüntü itibari ile lokantalardaki mercime...

Pirinçli Domates Çorbası

Pirinçli Domates Çorbası, Ana yemeklerden önce bir kase çorba içmenin vücuda ve sindirim sistemine olan katkısını birçok kişi iyi bilir. Sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getiren kişiler sofralarından çorbayı eksik etmesin. Birçok...

Tavuklu Düğün Çorbası

Tavuklu Düğün Çorbası, çok vitaminli ve tam olarak tamamen  kış çorbasıdır. Hastalık dönemlerinde şifa kaynağı olarak yapabilirsiniz. Çok hafif ve lezzetli aynı zamanda bol vitaminli olan Tavuklu düğün çorbasının tarifi vereceğim....

Bulgurlu Yayla Çorbası

Bulgurlu yayla çorbası, gün geçtikçe yayla çorbasının çeşitleri de artmakta bulgurlu yayla çorbası bunlara biridir. Ana yemek öncesi sofralarımızda kesinlikle yer almakta. Bulgurlu yayla çorbası diyet yapanlar için de ara öğün vey...

Diyet Çorba

Diyet çorba, sadece diyet yapanlar için değil aynı zamanda düşük kalorili beslenenlerin yada kolesterol sorunu olanların tüketebileceği hafif ve lezzetli bir tariftir. Günümüzde diyet dendiği zaman ilk akla gelen şey yemek yememek...

Bebekler İçin Un Çorbası

Bebekler için un çorbası, oldukça lezzetli ve kolay hazırlanabilen bir yemek türüdür. Ayrıca içerisinde katkı maddesi içeren yapay malzemeler bulunmadığı için sağlıklı ve doyurucudur. Un çorbası ilk başta çok parası olmayan insanl...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Çorba, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018