{ "title": "Arabaşı Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/arabasi-corbasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:03:15", "author": "Ülke", "article": [ { "article": "
Ara başı Çorbası, İç Anadolu Bölgesine ait yöresel bir çorbadır. Kayseri, Konya, Kırşehir gibi illerde de meşhur olsa da Yozgat ilinde geleneksel olarak özel günlerde hazırlanan bir çorbadır. Özel günlerde aile fertleri bir araya toplanarak özellikle kışın gece geç saatlerde ara başı çorbası yapılır ve afiyetle yenir. Çoğu ilimizde ara başı çorbası düğünlerde yapılan yöresel yemeklerin arasındadır.

Arabaşı Çorbası Malzemeleri
Hamuru için
Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Arabaşı çorbasının hamuru için, büyük bir tencereye 1 çay kaşığı tuz ve 5 su bardağı su koyarak kaynamaya bırakın. 2 bardak soğuk suya unu ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız hamuru süzgeçten geçirerek kaynayan suyun içine ilave edin ve aynı zamanda muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın. Muhallebi kıvamını alan hamuru 2 parmak kalınlığında bir tepsiye dökerek ılımaya bırakın. Ilıyan hamuru dinlenmesi için 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Servis yapmadan evvel hamuru baklava şeklinde ya da isteğe göre kare şeklinde kesin.

Çorba için, uygun bir tencereye tavuk etlerini atarak, üzerine su ile özleştirdiğiniz salçayı ve tuzu ilave edin. Bir miktarda pul biber ekleyerek tavuk eti yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen tavukları eliniz ile parmak büyüklüğünde didikleyin.

Ufak bir tavada katıyağı eriterek 1 yemek kaşığı unu kavurun. Kalan salçayı ve pul biberi ekleyerek 3-5 dakika kadar daha kavurun. Kavrulan unu tavuk suyuna ekleyerek karıştırın. Üzerine didiklediğiniz tavukları ilave edin ve 1-2 dakika kadar kaynatarak ocağın altını kapatın.

Hazırladığınız çorbayı servis tabaklarına alarak üzerine dilimlediğiniz hamurdan ekleyin. Çorbanın üzerine limon suyu ve nane ekleyin. Arabaşı çorbası servis için hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }