{ "title": "Ayran Aşı Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/ayran-asi-corbasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:06:40", "author": "Ayber", "article": [ { "article": "
Ayran aşı çorbası ülkemizde neredeyse her yörenin sahiplendiği, ancak değişik şekillerde hazırladığı bir çorba türüdür. Kimi yörede sıcak, kimi yörede ise soğuk olarak hazırlanmaktadır. Sıcak hazırlanan ayran aşı çorbası tavuk suyu ya da kıyma ilave edilerek daha lezzetli bir hale getirilebilir.

Soğuk hazırlanan çorba ise daha pratik ve yaz aylarında serinlemek için çok ideal bir çorba türüdür. Serinletici özelliğinin yanı sıra besleyici bir özelliği de vardır.

Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri
Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Ayran aşı çorbasının ön hazırlığı için buğday ve nohut bir gece önceden ıslatılarak yumuşayıncaya kadar haşlanmalıdır. Çorbanın pişirileceği tencereye yoğurt, un ve yumurta ilave ederek çatal yardımı ile iyice çırpıyoruz. Çırptığımız karışıma haşladığımız nohut ve buğdayı da ekleyerek tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Üzerine 3 su bardağı su ilave ediyoruz. Eğer çorbamızın kıvamı çok koyu olmuşsa bir miktar daha su ilave ederek kıvamını açabiliriz.

Hazırladığımız karışımı orta hararetli ocağa alarak tahta kaşık ile hiç bırakmadan kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Daha sonra kuru soğanı ufak ufak doğrayarak uygun bir tavaya sıvıyağ ile ilave ediyoruz ve yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanı kaynayan çorbamızın içine ilave ederek karıştırıyoruz. Çorbamızın tuzunu da ayarlayarak altını kapatıyoruz.

Tereyağını sos tavasında kızdırıyoruz. Kızan yağın üzerine nane ve pul biber ekleyerek karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Hazır hale gelen çorbamızı servis tabaklarına alarak, üzerine kaşık yardımı ile hazırladığımız sostan gezdirerek servise sunuyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }