{ "title": "Çorba", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/corba.jpg", "date": "20.01.2024 12:34:59", "author": "Yaser", "article": [ { "article": "
Çorba, toplum olarak çorbaya oldukça düşkünüz. Sadece ana yemeklerden önce değil, sabah kahvaltılarında bile tüketebileceğimiz en özel yemeklerimizdendir çorba. Türk mutfağında, özel davetlerde, sıradan yemeklerde çorba her zaman en önemli başlangıç yemeği olmuştur. Çorba, farklı farklı yöntemler ve farklı malzemeler kullanılarak bin bir çeşitte hazırlanabilen bir yemektir. Peki, hazırladığımız bin bir çeşit çorbalarımızı doğru bir şekilde hazırlayabiliyor muyuz? Yazımızın devamında neler yaparsanız hazırladığınız çorba daha lezzetli olur? Sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ayrıca hiç çorba pişirmemiş kişilerde tavsiye edeceğimiz detaylar sayesinde harika çorbalar hazırlayabilir.

Çorba hazırlarken kullanılan üç yöntem vardır. Bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olursanız, yalnızca klasik çorba tarifleri ile sınırlı kalmazsınız. Elinizin altında olan her malzemeyi değerlendirerek farklı çorba tarifleri yaratabilirsiniz.

Püre Yöntemi ile Hazırlanan Çorbalar

Püre yöntemi ile hazırlanan çorbalar genellikle, mercimek, bulgur gibi kuru gıdalardan veya patates, havuç gibi nişasta değeri yüksek olan sebzelerden yararlanılarak hazırlanılır. Püre çorbasının pişirme tekniği eğer bilinirse değişik malzemeler kullanarak kendi tarifinizi kendiniz yaratabilirsiniz.

Püre Çorbası Pişirme Kuralları

Öncelikle kokulu sebzeler olarak tanımlanan pırasa, soğan, havuç, lahana gibi sebze türlerini hazırlayarak pişirmeniz gerekecek. Bu sebzelerin tümünü yıkayarak ufak ufak doğramalısınız ve uygun bir tencerede yağ ile 5-10 dakika kadar pişirmelisiniz.

Kokulu sebzeleri hazırladıktan sonra çorbanızda kullanacağınız ana malzemeyi hazırlamalısınız. Örneğin patates çorbası hazırlamak istiyorsanız, patatesi soyarak ufak ufak doğramalısınız ve pişen sebzelerin üzerine eklemelisiniz. Sebzelerin üzerine artık et suyu ya da normal su ekleyerek pişirmeye bırakmalısınız.

Sebze çorbasının lezzetini arttırmak için baharatlardan bir bohça hazırlamalısınız. Baharat bohçası, temiz bir tülbent parçasına defne yaprağı, maydanoz, karabiber, kekik gibi baharatlar ilave edilerek hazırlanarak tülbent bağlanır. Hazırlanan bohça çorbanın pişme aşamasında ilave edilir ve çorba piştikten sonra çorbadan alınır. Çorba pişme aşamasında devamlı karıştırılmalıdır. Aksi halde sebzeler dibine tutabilir. Sebzelerden dolayı oluşan köpükler devamlı bir kaşık yardımı le alınmalıdır.

Çorbanın kıvamı arttırılmak istenirse, yağda bir miktar un kavrularak eklenebilir. Son olarak karıştırıcı yardımı ile çorba püre şekline getirilir. Sebze çorbalarında sonradan su ilave etmek gerekebilir. Eklenecek suyun sıcak olmasına dikkat edilmelidir.

Taneli Çorbalar

Taneli çorbalar genellikle stok bazlı çorbalardır. Stok bazlı çorba dediğimizde akla gelmesi gereken tavuk ve et suyudur. Taneli çorbalara en güzel örnek kış çorbalarıdır.

Kış çorbası için

Tavuk suyu ya da et suyu hazırlanarak kaynamaya bırakılır. Üzerine ufak ufak doğranmış sebzeler pişme sırasına göre eklenir. Ardından tercihe göre çorbaya, makarna, erişte ve şehriye gibi kuru gıdalardan biri eklenebilir. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir çorba türüdür.

Kremalı Çorbalar

Kremalı çorbalarda püf nokta yağ ve unun kavrulması ve kullanılacak sebzelerin eklenmesi ile hazırlanır. Kavrulan una, süt, et suyu gibi lezzetler katılarak krema kıvamına getirilir ve ortaya harika bir sos çıkar. Çorbayı daha lezzetli hale getirmek için tercihen servis sırasında hafif kremada eklenebilir. Kremalı çorbalarda bir diğer yöntem ise ilk olarak kullanılarak sebzeler pişirilir ve hazırlanan terbiye pişmiş çorbaya ilave edilir.

Yukarıda sıralanan detaylara dikkat ettiğiniz takdirde çorba ustası olabilir ve hazırladığınız çorbalar herkes tarafından tam not alabilir.
" } ] }