{ "title": "Ispanak Kökü Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/Ispanak-Koku-Corbasi-26.jpg", "date": "19.01.2024 01:18:57", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Ispanak kökü çorbası; Ispanak, bitkisi ıspanak familyasından koyu parlak yeşil renkleri olan ve etli bir yaprak olan, tek yıllık otsu bir bitkidir. Asya Kıta'sının güneybatı ve orta bölgelerinin yerli bir bitkisi olan ıspanak, dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilen bir otsu bitkidir. Kış aylarında tüketilen otsu bitkilerin başında gelir özellikle yoğurtlu, hamur işi ve çorba çeşitleri çok sık yapılmaktadır. Bu lezzetli ve şifası bol sebzeler hemen hemen her evde her zaman pişen bir bitkidir. Özellikle her yaştan herkesin sevdiği bu sebzenin böreği en çok tüketilen bitkidir. Her yerde bulabileceğiniz ıspanak bitkisinin kökleri bile yenebilir. O yüzdende çorbası sıklıkla yapılır ayrıca içeriğindeki yüksek demir mineraller açısından çocukların gelişim dönemlerinde mutlaka tüketmesi gereken bir bitkidir. Hatta bu bitkinin çocuklar tarafından bu kadar iştahla ve severek tüketilmesinin en önemli sebebi herkesin bildiği çizgi film karakteri olan temel reistir. Birçok yetişkinin ıspanağı sevmesinde ve tüketmesinde aktif rol oynayan bu çizgi film özellikle çocukluk dönemlerinde insanların sevmesini sağlamıştır.

Ispanak kökü çorbası malzemeleri
Terbiyesi için
Ispanak kökü çorbası nasıl yapılır?

Ispanak köklerinin öncelikle temizlenmesi için bol su ile yıkanması gerekir. Eğer çamurlu ise bir miktar su içerisinde biraz üzüm sirkesi ile bir yarım saat bekletilmesi gerekir. Böylelikle tüm çamurlardan arındırılmış olur. Daha sonra kökler ufak ufak doğranarak hazır hale getirilir. Doğrama işlemi bittikten sonra suyu bir süzgeç ile boşaltıldıktan sonra tekrar bir yıkama işlemi yapılarak suyu süzülür ve bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan havuç soyulduktan sonra rendelenir ve bir diş sarımsağı da doğranıp malzemeler hazırlanır. Daha sonra bir tencere içerisine sıvı yağ ilave edilip ocağa alındıktan sonra, malzemeler içerisine ilave edilerek kavrulur. Kavrulan malzemelerin üzerine suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi olduktan sonra ortalama yirmi dakika daha pişirilir. O bir taraftan pişerken bizde terbiyesini hazırlarız. Terbiye için gereken un yoğurt ve su bir kap içerisinde kaşık yardımıyla iyice karıştırılır ve kaynayan tenceremizden alınan bir çay bardağı su ile yoğurt kesilmeyecek şekilde az az ilave edilerek terbiye hazırlanır. Daha sonra hazır olan terbiye tencere içerisine yavaş yavaş ilave edilerek bir taraftan da karıştırılmaya devam edilir ki böylelikle terbiye topaklaşmadan istenilen şekilde erime göstersin. En son baharatları da ilave edilerek ocak üzerinde bir beş dakika daha kaynatıldıktan sonra ıspanak kökü çorbamız hazır ve servis edilebilir hale gelir. Özellikle akşam yemeklerinin çorbası olarak çok tercih edebileceğiniz bir çorba çeşididir.

Afiyet olsun.

" } ] }