Karnabahar çorbası, karnabahar mucizevi yararları olan bir sebzedir. Karnabaharın faydalarından yararlanmak için çorbası harika bir alternatiftir. Etli, zeytinyağlı yemeği yapılabileceği gibi, karnabahar çiğ olarak da tüketilebilir.
Karnabahar Faydaları Nelerdir?
Karnabaharın faydalarından yararlanabilmek için haftada en az 2 defa karnabahar tüketilmesi tavsiye edilmektir. Karnabahar, muhteşem bir C vitamini ve magnezyum kaynağıdır. Karnabaharın düzenli bir şekilde tüketilmesi ile vücuttaki serbest radikallerin etkisi azalır ve vücudu kalp ve kansere karşı korur.
İçeriğinde oldukça fazla omega-3 yağ asidi ve K vitamini barındıran karnabahar, enfeksiyonlara karşı etkili bir sebzedir.
Ortalama 100 gram kadar karnabahar sayesinde günlük folik asit ihtiyacının %15'i karşılanmış olur.
100 kalorilik karnabahar yaklaşık 12 gram lif barındırır. Bu özelliği ile karnabahar sindirim sistemi için harika bir seçim olacaktır.
Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderici bir özelliği vardır.
Diyabet ve romatizma hastalığına karşı etkilidir.
Kolesterolü düşürür ve kalp rahatsızlığı ile alakalı şikâyetleri azaltır.
Dalak rahatsızlıklarına karşı etkili bir sebzedir.
Karnabaharı çiğ tüketemeyenlerdenseniz, faydalarından yararlanmak için karnabahar çorbası sizin için iyi bir seçim olacaktır.
Karnabahar Çorbası
Karnabahar Çorbası Malzemeleri
1 tane ufak boy karnabahar
1 tane orta büyüklükte kuru soğan
1 tane orta boy patates
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
Yeteri kadar su
Tuz ve pul biber
Karnabahar Çorbası Malzemeleri
İlk önce karnabaharı eliniz ile büyük parçalar olacak şekilde ayırın ve bol su ile yıkayın. Kuru soğan ve patatesi de büyük büyük doğrayın. Uygun bir tencereye hazırladığınız malzemeleri alarak, üzerini geçecek şekilde su ve tuz ekleyin. Malzemeleri 15-20 dakika kadar orta hararetli ısıda haşlayın.
Ufak bir tavanın içinde tereyağını eritin ve unu ekleyerek, unun kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz unun içine sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Koyu kıvamda olan karışımı kaynayan sebzelerin üzerine ekleyin.
Topaklanmayı önlemek için devamlı karıştırın. 1-2 taşım kaynadıktan sonra çorbayı blenderden geçirerek akışkan bir kıvam almasını sağlayın. Tekrar çorbayı ocağa alarak 5 dakika kadar daha kaynatın. Kıvamı yoğun olursa biraz su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra çorbayı ocaktan alın.
Ufak bir cezvenin içinde tereyağını eriterek pul biberli sos yapın ve çorbayı servis edeceğiniz zaman üzerine gezdirin.