{ "title": "Kırmızı Pancar Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/Kirmizi-Pancar-Corbasi-84.jpg", "date": "20.01.2024 11:27:19", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kırmızı pancar çorbası, anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancarın, içerdiği mineral ve vitaminler bakımından adeta enerji deposudur. Kış aylarının önemli sebzelerinden biridir. Sağlığa en faydalı besinler arasında olan kırmızı pancar, A, B, C, P vitaminlerini barındırmaktadır. Kırmızı pancarın içerdiği mineraller; demir, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve çinko deposudur. Kırmızı pancarın yaprakları da aynı şekilde mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Kırmızı renkte olan bütün besinlerin antioksidan özelliği bulunmaktadır. İçeriğinde yüksek antioksidan barındıran kırmızı pancar, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır. Kırmızı pancarın faydaları arasında, kurdeşen, egzama, saç dökülmesi, sedef, ürtiker, karaciğer hastalıkları, cildi güzelleştirir ve kalp hastalıklarından korur. Kırmızı pancar çiğ, rendelenmiş veya suyu sıkılarak kullanılabilir. Ayrıca pancarın turşusu da yapılmaktadır. Kırmızı pancar çorbası, yemeği, salatası ve püre olarak da sofralarda tüketilebilir. Uzmanlara göre kırmızı pancar, 15 dakikadan fazla pişirilmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Bunun nedeni fazla pişirildiğinde içeriğinde bulunan kanser önleyici antioksidanlar olan vulgaxanthin ve betanin büyük oranda azalmaktadır. Bu besini çiğ olarak tüketerek bütün faydalarından yararlanılabilir.