{ "title": "Pirinçli Ayran Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/Pirincli-Ayran-Corbasi-65.jpg", "date": "21.01.2024 21:37:01", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Pirinçli ayran çorbası: günümüzde yayla çorbası olarak da adlandırılmaktadır. Ayranla yapılan birçok çorba çeşidi vardır. Türk damak zevkine hitap eden bir çorba olan pirinçli ayran çorbası hem besleyici hem de doyurucudur. Yemek öğünlerinde ana yemeği tamamlayıcı olarak sofralarda yer almaktadır. Hemen hemen herkesin sevdiği pirinçli ayran çorbası tüm annelerinde bildiği gibi 2-7 yaş arasındaki çocukların gelişiminde oldukça faydalıdır. Kalsiyum içerdiği için kemik ve diş sağlığında da önemli bir yere sahiptir. Sofralarda sık sık yer alan pirinçli ayran çorbası yaz, kış her mevsim tüketilebilmektedir. Kolay ve pratik bir yapıma sahip olduğu için zaman almadan yarım saat içerisinde sofralarda yer almaktadır. Özellikle kış aylarında insanın içini ısıtan pirinçli ayran çorbası yaşlı ve kemik erimesi yaşayan insanlarda da çok büyük faydaya sahiptir. Sizde sofralarınızda hem sağlıklı hem de lezzetli olan pirinçli ayran çorbasını denemek istiyorsanız işte tarifi. Mutlaka denemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Pirinçli ayran çorbası için gerekli malzemeler
Üzeri için
Pirinçli ayran çorbası nasıl yapılır?

Öncelikle pirinçleri iyice yıkayın ve küçük bir tencere içerisine koyun. Biraz su ekleyerek ocağın altını açın. Su içerisinde pirinci biraz pişirin. Pirinçler pişerken sizde çorba yapımına geçebilirsiniz. Derin bir kab içerisine yoğurdu koyarak üzerine yumurtayı kırın. Sonra yumurta ve yoğurt içerisine unu ekleyin ve iyice çırpın. Çırpma teli ile iyice çırptıktan sonra içerisine yavaş yavaş su ekleyin. Su eklerken bir taraftan da çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Hazırlanan karışım ayran kıvamı alınca çorbayı yapacağınız tencereyi ocak üzerine koyun ve altını açın. Hazırlanan ayran kıvamındaki karışımı süzgeçle tencere içerisine dökün. Ocağın altını hararetli bir dereceye verin bu arada pişen pirinçleri yavaş yavaş tencere içerisindeki çorbaya ekleyin. Pirinçler çok sıcakken ani bir şekilde eklerseniz ayranda kesilme olabilir, onun için pirinci biraz soğuduktan sonra ekleyin ve karışım kaynayana kadar karıştırın. Çorba kaynayınca ocağın altını kısın ve kendi halinde kaynamaya bırakın. Bu arada küçük bir tava içerisine tereyağı ve zeytinyağını koyarak ocağın altını açın. Tereyağı eriyince nane ve kırmızı pul biberi ekleyip ocağın altını kapatın. Pişmekte olan çorba içerisine hazırlanan sosu ekleyin ve sosla beraber yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Sonra ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın. Pirinçli ayran çorbası hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }