{ "title": "Tirşik Çorbası", "image": "https://www.corba.gen.tr/images/tirsik-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 18:08:06", "author": "Gülrana", "article": [ { "article": "
Tirşik çorbası tıpkı pancar çorbası gibi hazırlanır. Tirşik dağ ya da tarlalarda ekilmeden kendiliğinden yetişen yabani pancar türüdür. Tirşik çorbası Doğu Akdeniz yöresine özgü bir lezzettir. Tirşik pişirilmeden yendiği zaman zehirli olabileceği için bazı yerlerde yılan otu olarak da bilinmektedir. Tirşik taze iken toplandığında çorba ya da ıspanak yemeği gibi kavrularak pişirilebilir. Çiğ olarak tüketildiğinde zehirli olan ot, doğru bir şekilde poişirilirse tam bir vitamin ve şifa kaynağı olur. Tirşik sağlığa karşı oldukça faydalı bir bitki olduğundan dolayı şifa bulmak için en alternatif yöntem çorba olarak hazırlayarak tüketmektir.
Tirşik çorbası birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olduğu için Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de sıkça yapılan çorba tarifleri arasında yer almaktadır.

Tirşik Çorbasının Faydaları Nelerdir?
Yukarıda saydığımız faydalar göz önünde bulundurulursa eğer, tirşik çorbası her evin mutfağında hazırlanması gereken bir çorba türüdür. Sizin de bazı sağlık problemleriniz varsa tirşik çorbasının faydalarından yararlanarak probleminizi bitkisel bir yol ile tedavi edebilirsiniz.

Tirşik Çorbası Malzemeleri
Tirşik Çorbası Nasıl Yapılır?

Tirşik bitkisi cildi tahriş edebileceği için eldiven takarak temizlemek gerekir. Tirşiği yıkadıktan sonra ufak ufak doğruyoruz. Tekrar doğradığımız tirşiği bol suyun altında iyice yıkıyoruz. Uygun bir tencereye doğradığımız tirşiği ilave ederek, üzerine 2 litre kadar su ekliyoruz. 1 Litre ekşimiş ayranı da ekleyerek karıştırıyoruz. Temizlenmiş yarmayı da tirşiğin üzerine ilave ediyoruz.

Tencerenin üstüne unu da yayarak döküyoruz. Daha sonra tencerenin kapağını sıkıca kapatarak, üzerine bir battaniye ile örtüyoruz. Çorbayı bu şekilde 1gece bekletiyoruz. Çorba sabaha kadar ekşiyecektir.

Ertesi gün çorbanın üzerine döktüğümüz unu bir kaşık yardımı ile çukur bir kabın içine alarak krema kıvamına gelene kadar özlüyoruz. Özlediğimiz unu tekrar çorbaya dökerek çorbayı ocağa alıyoruz ve kaynayıncaya kadar devamlı karıştırıyoruz. Çorba kaynadıktan sonra karıştırmaya gerek yoktur. Çorbayı kısık ocakta yaklaşık 2-3 saat kadar kaynamaya bırakıyoruz. Çorbanın kaynama süresi tamamlandıktan sonra servise hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }