Topalak çorbası, eğer canınız değişik ve ağızlara layık bir çorba çekiyorsa topalak çorbası tam size göre. Topalak çorbasının özelliği bol acı ilave edilmesidir. Bol acı ile çorba daha lezzetli bir hal alacak, vazgeçemeyeceğiniz çorbalar arasına girecektir.
Topalak Çorbası Malzemeleri
1 çay bardağı ince bulgur
1 tatlı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tane yumurta
Tuz ve kimyon
1 çay kaşığı nane
4 yemek kaşığı un
Çorbası için
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tane orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
4 çorba kaşığı tereyağı+1 çorba kaşığı sıvı yağ
Kuru nane, kırmızı pul biber ve tuz
Yarım limon suyu
Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?
İnce bulguru çukur bir kabın içine alarak üzerine sıcak su ekleyin. Kabın kapağını kapatarak bulgurların şişmesi bekleyin. Yaklaşık 15 dakikada bulgurlar şişecektir. İyice suyunu çeken bulgura geriye kalan malzemeleri ekleyerek yoğurun. Yoğrulan bulgurun kıvamı yapışkan olmalıdır. Eğer çok sert bir kıvam elde edilmişse az su eklenebilir.
Geniş bir tepsiyi 2 yemek kaşığı un ile unlayın. Fazla unu atmak için tepsiyi silkeleyin. Hazırladığınız bulgurlu karışımı 4 eşit parçaya bölerek rulo yapın. Rulodan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinizde yuvarlayın. Bulgurun yapışmasını önlemek için avuç içinizi ıslatabilirsiniz. Yuvarladığınız topları unladığınız tepside biriktirin.
Çorbayı hazırlamak için, uygun bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı ilave edin. Kuru soğanı incecik yemeklik olacak şekilde doğrayın ve yağa ilave ederek şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kavrulan soğanlara salçaları, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyerek 1-2 dakika kadar daha kavurun. Ardından 10 su bardağı su ilave ederek çorbanın tuzunu ilave edin. Çorbaya eklediğiniz su kaynadıktan sonra, hazırladığınız köfteleri suya atın.
Köfteler 10 dakika kadar piştikten sonra, mercimeği ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ocakta mercimek yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorbayı ocaktan almadan 5 dakika önce haşlanmış nohudu ekleyin. Nohut ile 5-6 dakika kadar daha kaynatarak çorbanın altını kapatın. Son olarak limonu da ilave edin. Topalak çorbası servis için hazır. İsterseniz servis yapmadan hemen önce tereyağı, nane ve pul biber ile sos hazırlayarak çorbanın üzerine gezdirebilirsiniz.