Yer elması çorbası, yer elması mutfaklarda pek alışık olmadığımız besinlerden bir tanesidir. Ancak sağlık açısından oldukça yararlı bir besindir. Parlak ve sarımsı bir renkte çiçekler açar ve tıpkı patates gibi toprak altında yetişir. Besleyici özelliği olan yer elması C ve A vitamini yönünden oldukça yararlı bir kaynaktır. Ayrıca demir ve fosfor bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Yer elmasından yararlanarak farklı lezzetler ortaya çıkarılabilir. Kökleri kullanılarak yemek yapılabilir, yer elması haşlanarak elde edilen su ile saçlara bakım yapılabilir. Yer elması püre haline getirilerek vücutta oluşan şişliklerin üzerine sarıldığında şişlikleri azaltır. Yer elmasının faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Yer elması vücut direncini ve cinsel isteği arttırır.
Besin değeri yüksek olan yer elması anemiye karşı iyi gelir.
Yer elması anne sütünü arttırıcı bir etkiye sahiptir.
İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici bir etki sağlar.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğe karşı tedavi edicidir.
Hemoroid ile alakalı yakınmaları azaltır.
Besin değeri yüksek, kalorisi düşük olduğundan kilo vermek isteyenler gönül rahatlığı ile diyet programlarına dahil edilebilir.
Romatizmal ağrılara iyi gelir.
Cildi güzelleştirici bir etkiye sahiptir.
Yer Elması Çorbası
Yer Elması Çorbası Malzemeleri
4 adet yer elması
1 tane orta boy havuç
1 adet orta büyüklükte kuru soğan
2 su bardağı su
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber ve nane
Tuz
Yer Elması Çorbası Nasıl Yapılır?
Sıvı yağını uygun bir tencereye alın ve ısıtın. Kuru soğanın kabuğunu soyarak ısıttığınız yağın içinde kavurun. Havucun kabuğunu kazıyarak, rendeleyin ve kuru soğana ekleyerek soteleyin. Bol suyun altında yer elmasını güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabukları soyulan yer elmalarını tekrar bol su ile yıkadıktan sonra, rendeden geçirin ve kararmasına izin vermeden tencereye ilave edin. 5 dakika kadar daha tüm sebzeleri kavurun. Kavrulan sebzelerin üzerine 2 su bardağı ılık su ekleyin. Sebzeleri su ile 5 dakika kaynatın.
Çukur bir kabın içine unu alarak, üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin ve krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Çırptığınız süte tencerede kaynayan sebze suyundan bir kepçe ekleyerek tekrar çırpın. Karışımı yavaş yavaş sicim şeklinde çorbaya ilave edin. Sütü ilave ettikten sonra çorbayı kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın. Aksi halde un topaklanabilir. Çorbanın tuzunu da ekleyerek 2-3 dakika kadar daha kaynatarak ocağın altını kapatın.
Ufak bir tavada tereyağını eritin. Kırmızı pul biber ve naneyi ekleyerek kızdırın. Kızan yağı pişirdiğiniz çorbaya ekleyerek servise hazır hale getirin.