Yoğurtlu ıspanak çorbası, mükemmel çorba tarifleri arasında yer alan çorba tarifine geçmeden önce ıspanağın besin değeri ve faydalarına göz atalım. Ispanak ile besleyici bir özellik kazanan yoğurtlu ıspanak çorbası siz ve çocuklarınız için tam bir vitamin deposu.
Ispanağın Besin Değeri
100 gram taze ıspanakta
25 kalori.
3 gram: protein.
3,6 gram: karbonhidrat.
0,3 gram: yağ
2.1 gram: lif.
38 miligram: fosfor.
170 miligram: kalsiyum.
2.2 miligram: demir.
50 miligram: sodyum.
500 miligram: potasyum.
28 miligram: C vitamini.
1,7 miligram: E vitamini.
0,14 miligram: B2 vitamini.
0 kolesterol.
Ispanağın Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?
Yukarıda sıralamış olduğumuz besin değerleri göz önünde bulundurulduğunda ıspanağın sağlık için ne kadar önemli olduğu görülmektedir.
Ispanak vücudu kansere karşı korur. Ispanağı düzenli bir şekilde tüketen kişilerde prostat, akciğer, mesane kanserine yakalanma olasılığı daha azdır.
İçeriğinde bulunan A, C ve E vitamini sayesinde kalp krizine yakalanma olasılığını azaltır. Ayrıca felç ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıklara karşıda koruyucu bir bitkidir.
Potasyum bakımından iyi bir kaynak olan ıspanak hipertansiyona karşı iyi gelir.
İçeriğinde bulunan folik asit hamilelerde spina bifida riskine karşı iyi gelir. Spina bifita sakat çocuk doğurma ihtimali artar.
Ispanağın lifli yapısı kabızlığa karşı iyi gelir.
Ispanağın, idrar sökücü, sakinleştirici ve vücudu kuvvetlendirici bir özelliği de vardır.
Yoğurtlu Ispanak Çorbası
Yoğurtlu Ispanak Çorbası Malzemeleri
Yarım kilo ıspanak
1 tane orta boy kuru soğan
2 su bardağı yoğurt
1 tane yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yoğurtlu Ispanak Nasıl Yapılır?
Yarım kilo ıspanağı bol su ile çamurları akıncaya kadar yıkayın. 15 dakika kadar bol suyun içinde bekletin. Daha sonra ufak bir tencereye 1 su bardağı su koyun ve ıspanakları haşlayın. Haşlanan ıspanakları süzerek incecik kıyın.
Kuru soğanı soyarak rendeleyin. Rendelediğiniz soğanın suyunu sıkın. Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağını alarak ısıtın. Rendelediğiniz soğanları sıvı yağda kavurun. Kavrulan soğanın üzerine incecik kıydığınız ıspanakları ekleyerek 2-3 dakika kadar daha kavurun. Malzemelerin üzerine unu da ekleyerek kavurmaya devam edin. Ardından tercihe göre et suyu ya da su ilave edin. Çorbanın baharatlarını da ekleyerek pişirmeye devam edin.
Çukur bir kabın içinde yumurta sarısı ve yoğurdu homojen bir şekilde çırpın. Çorbanın suyu ile biraz ılıklaştırdıktan sonra yavaş yavaş kaynayan çorbaya ilave edin. Terbiye ile çorbayı bir iki dakika daha kaynatın.
Ufak bir cezvenin içinde tereyağını kızdırarak üzerine kırmızı pul biber atın ve hazırladığınız sosu çorbaya dökün. Yoğurtlu ıspanak çorbası servis için hazır, sıcak olarak servis yapın.