Öncelikle bir su bardağı mercimek alıp bir süzgeç yardımıyla o bulanık suyu gidene dek iyice ovalayarak yıkayın. İyice yıkandıktan sonra orta boy büyüklükte bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Önceden kaynatmış olduğunuz kemik suyunun içine mercimekleri atın. Normal suda olabilir ama kemik suyu daha lezzet katıyor.
Ardından patates, havuç ve soğanı da soyup yıkayın ve küp-küp şeklinde doğrayın ardından tencereye atıp karıştırın ve kaynamaya bırakın. Bu şekilde yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar kaynatın ve pişip pişmediğini anlamak için bir çatal yardımıyla havuç ve patatese batırarak kontrol edin. Mercimekler de iyice açıldıysa eğer ocağınızın altını kapatın ve biraz soğumaya bırakın. 5-6 dakika kadar sonra mutfak robotuna veya karıştırıcı yardımıyla parçalayın. Eğer koyu bir kıvam aldıysa biraz daha su katıp karıştırın. Blenderden geçirdikten sonra tekrar ocağın üzerine koyun ve altını açın. Başka bir taraftan sosunu hazırlamak için tavanın içine bir kaşık tereyağı ve bir kaşık sıvı yağ ilave edin ve karıştırın. Tereyağı eridikten sonra üzerine yarım kaşık domates salçası ekleyip kavurmaya başlayın ve hemen üzerine yarım yemek kaşığı kadar kuru nane ekleyin ve ocağın altını kapatın. Hazırladığınız sos karışımını basit mercimek çorbasının içine ilave edip karıştırın. Son olarak tuzunu da koymayı unutmayın. Bir 5 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Koyu bir kıvam seviyorsanız su ilavesi yapmayın eder daha sulu bir kıvamda seviyorsanız içine uygun görüldüğü gibi ek yapabilirsiniz. Basit mercimek çorbası tarifiniz hazır. Servis kasenize alıp servis edebilirsiniz. İsterseniz üzerine biraz limon sıkıp ikram edebilirsiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun.