Çorba türleri, soğuk havaların vazgeçilmezi olan çorbalar, değişik türlerde hazırlanarak sofralarda yerini bulabilir. Acılı, ekşili, sebzeli, etli gibi pek çok türe sahiptir. Yaz kış fark etmeksizin başlangıç yemeği olarak içilebilen çorba türlerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Sizin damak tadınıza uygun çorba tarifiyle sofralarını şenlendirerek sevdiklerinizin içini ısıtabilirsiniz.
Çorba türleri
Ekşili çorba için gerekli malzemeler
- 500 gr tavuk budu
- 1 su bardağı erişte
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 5-6 tane mantar
- 1 su bardağı soya sosu
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı sirke
- Birkaç dal taze soğan
- 3 tane acı biber
- 3 diş sarımsak
- 4 yaprak lahana
- 6-7 su bardağı tavuk suyu
- Tuz
Ekşili çorba nasıl yapılır?
Yeşil soğanlar yıkanarak incecik kıyılır. Daha sonra biberlerin çekirdeği ayıklanıp mutfak robotuna alınır. Üzerine zencefil eklenip robottan geçirilir. Aynı şekilde mantar ve lahana yaprakları incecik kıyılır. Erişteler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan erişteler çorba kaseleri yağlanarak kaselerin tabanına yayılır. Uygun bir tencereye yağ alınıp kızdırılır. Kızgın yağda acıbiber ve zencefil birkaç dakika sotelenir. Üzerine haşlanmış ve didilmiş tavuk etleri eklenip kavrulur. Sarımsak dövülüp tavuğa eklenir. Lahana, mantar, sirke, soya sosu ve tuzu eklenir.
Son olarak tavuk suyu ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılır. Nişasta az suyla inceltilir. Çorba ocaktan alınmadan 5 dakika önce nişasta yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. Bu aşamada devamlı karıştırılır. İnce kıyılmış yeşil soğan çorbaya ilave edilip çorba ocaktan alınır. Çorba sıcakken erişte serilmiş çorba kaselerine paylaştırılır.
Afiyet olsun.
Ezogelin çorbası için gerekli malzemeler
- 2 ufak kâse kırmızı mercimek
- 1 çay bardağı ince bulgur
- Yarım çay bardağı pirinç
- 3 diş sarımsak
- 125 gram tereyağı ya da margarin
- 1 tane orta boy kuru soğan
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Meyanesi için
- 2,5 bardak tavuk ya da et suyu
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- Nane, pul biber
Ezogelin çorbası nasıl yapılır?
Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyularak incecik doğranır. Uygun bir tencerenin içine tereyağı alınıp, soğan ve sarımsaklar kızan tereyağında kavrulur. Mercimek, pirinç ve bulgur bol suyla yıkanıp kavrulan soğanların üzerine eklenir. Hepsi karıştırıldıktan sonra yeteri kadar su, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenerek kaynamaya bırakılır. Meyanesi için, farklı bir tencerenin içine sıvıyağ alınıp kızdırılır. Kızgın yağda unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Salça eklenip kavrulur. 2,5 su bardağı tavuk suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Nane ve pul biber ilavesi yapılır. Diğer tencerede kaynayan bakliyatlar iyice piştikten sonra un ilavesi olan tencere boşaltılır. Ocağın altı kısılarak birkaç dakika devamlı karıştırılır. Ezogelin çorbası hazır.
Afiyet olsun.
Tarhana çorbası için gerekli malzemeler
- 6 yemek kaşığı tarhana çorbası
- 1 su bardağı didilmiş tavuk eti
- 1,5 yemek kaşığı salça
- Kırmızı pul biber, nane, tuz
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
Tarhana çorbası nasıl yapılır?
Tarhana çorbası için birkaç saat önceden tarhana bir kabın içine alınarak soğuk suyla ıslatılır. Bu şekilde yapıldığında lezzeti daha da artacaktır. Uygun bir tencerenin içine sıvıyağ eklenip didilen tavuk etleri iki dakika yağda sotelenir. Üzerine domates salçası ilave edilip iki dakika kadar daha kavrulur. 1 litreye yakın su eklenir ve su ısınmadan hemen ıslanan tarhana tencereye aktarılır. Kaynayana kadar devamlı kısık ocakta karıştırılır. Kaynadıktan sonra nane, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilir. Kısık ateşte beş dakika kaynatılarak çorba ocaktan alınır. Sıcak olacak şekilde servis edilir.
Afiyet olsun.