Fasulye çorbası, taze fasulye daha çok yemek yapımında kullanılsa da çorbası, yemek olarak tüketmekten hoşlanmayan kişiler için alternatif olacaktır. Uzman kişiler taze fasulyenin mevsiminde mutlaka bir kez tüketilmesini önermektedir. Sizde eğer taze fasulye yemeğini sevmiyorsanız taze fasulyeyi çorba olarak tüketebilirsiniz. Taze fasulye çorbası tarifinden önce taze fasulyenin faydalarından ve taze fasulye satın alırken nelere dikkat edilmelidir, kısaca değinelim.
Fasulye Faydaları Nelerdir?
- Fasulye kalori yönünden oldukça düşük bir sebzedir. Bu nedenle zayıflamak için uygulanan diyet programlarında taze fasulyeye fazlaca yer verilmektedir. Çiğ taze fasulyenin 100 gramı ortalama 31 kaloridir.
- Taze fasulye lif yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde sindirimi rahatlatır ve kabızlığı önler. Kalınbağırsak kanser olasılığını azaltır.
- Yeşil taze fasulye A vitamini yönünden de oldukça zengindir. Vücut için önemli antioksidanlar olan, beta-karoten, Lutein ve zea-xantin yönünden zengin olduğu için sağlığı olumlu yönde destekler.
- Göz sağlığı için oldukça önemli bir sebzedir.
- Fazlaca B6, B1 ve C vitamini içerir. C vitamini özelliği nedeni ile vücut direncinin artmasını sağlar, enfeksiyonlara karşı mücadele etmeye yardımcı olur.
- Taze fasulye vücut ve zihin ile alakalı gelişen yorgunluğu giderir.
- Gıda zehirlenmeleri sonrasında taze fasulye yenilmesi için tavsiye edilen en önemli sebzelerdendir.
Fasulye Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fasulye satın alınırken bir tanesi kırılır, eğer çıtır çıtır bir ses gelmesi gerekir. Eğer bu ses gelmiyor ve fasulye esneme yapıyorsa taze değildir. Taze fasulye satın alındıktan sonra fazla bekletmeden pişirilmelidir. Çünkü çok çabuk bir şekilde tazeliğini yitirebilir.
Fasulye Çorbası Malzemeleri
- 1 su bardağı taze fasulye
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 tane orta boy rendelenmiş domates
- 3 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tane yumurta
- Tuz
Fasulye Çorbası Nasıl Yapılır?
Uygun bir tencereye yağı ilave ederek ısıtın ve kuru soğanı yemeklik doğrayarak yağ ile iyice kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra tuz ve su ekleyerek kaynamaya bırakın. Rendelediğiniz domatesi kaynayan suya ilave edin. Fasulyeleri bol suda yıkayarak 1 santim olacak şekilde doğrayın ve tencerenin içine ilave edin. Yarım saat kadar pişirin.
Unu çukur bir kabın içinde yoğur ve yumurta ile iyice çırpın. Kaynayan çorbadan birkaç kaşık alarak karışımı ılıtın ve yavaş yavaş kaynayan çorbaya ekleyin. Bu arada çorbayı bırakmadan kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayan çorbayı 5-10 dakika kadar daha kaynatarak ocaktan alın. Tercihe göre dereotu ya da maydanoz serpiştirerek servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.