Isırgan çorbası, ısırgan sağlık için son derece yararlı bir bitkidir. Bağışıklığı güçlendirerek, iyi huylu prostat kanserinin gelişmesini engelleyici bir özelliği vardır. Ayrıca kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkindir.
Isırganın, yaprağı, tohumları ve kökü ayrı ayrı bitkisel tedavilerde kullanılmaktadır.
Isırganın ne kadar olumlu etki sağlayacağı, yetiştiği alana ve çevre koşullarına bağlı olarak değişebilir. Tedavilerde vereceği sonuç yetiştiği toprağın yapısı, iklim koşulları ve güneş görüp görmediği ile doğrudan alakalıdır. Isırganın faydaları;
- İdrar söktürücü bir özelliği vardır
- İdrar yolu ile alakalı gelişen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır
- Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde etkilidir
- Karaciğer ve böbrekleri temizleyici bir özelliği vardır
- Sindirim sistemi ve vücudun diğer organlarını temizler
- Kansızlık hastalığına karşı destek tedavi olarak kullanılır
- İçeriğinde bolca demir barındırır
- Sindirimi rahatlatır
Isırganın tüm bu faydalarından yararlanmak için ısırgan çorbasından yardım alınabilir. Hazırlayacağınız çorba hem sağlıklı olacak hem de birçok rahatsızlığa karşı olumlu etki sağlayacaktır. Gelin hep beraber ısırgan çorbası nasıl yapılır, bakalım.
Isırgan Çorbası
Isırgan Çorbası Malzemeleri
- Yarım kilo ısırgan
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1,5 su bardağı mısır unu
- Tuz
Isırgan Çorbası Nasıl Yapılır?
Isırgan cildi tahriş edeceğinden elinize eldiven takarak ısırganları ayıklayın ve bol su ile yıkayın.
Çok büyük olmamak kaydı ile saplarını da kullanabilirsiniz. Doğradığınız ısırganları uygun bir tencereye alarak, üzerini geçecek kadar su ilave ederek haşlamaya bırakın. Haşladığınız sudan bir su bardağı kadar alarak gerisini süzün. Süzülen ısırganları ve ayırdığınız 1 bardak suyu tencereye koyarak blenderden geçirin. Isırganlar püre haline geldikten sonra üzerine 4 su bardağı kadar su ekleyin ve tekrar ocağa alarak kaynatın. Mısır ununu bir kâsede 1 su bardağı su ile özeyin. Özediğiniz unu yavaş yavaş kaynamakta olan çorbaya ilave edin ve bir taraftan da çırpıcı ile karıştırın. Çorba mısır unu eklendikten sonra kaynadıkça koyulaşacaktır. Kıvamını ayarlamak için yeteri kadar su ilave edin. Çorbayı ocaktan almaya yakın sarımsakları rendeleyerek ekleyin. Son olarak tuz ve nanesini de atarak karıştırın. Tereyağını bir tavada erittikten sonra çorbaya ilave edin. Sağlık için azımsanmayacak kadar çok faydası olan ısırgan çorbası servis için hazır.
Afiyet olsun.