Karalahana çorbası, karalahana özellikle Karadeniz yöresinde fazlaca kullanılan faydalı bir sebzedir. Karalahana daha çok dolma yapılarak tüketilse de çorbası da oldukça sağlıklıdır. Pişirilerek kullanılabileceği gibi özellikle salatalarda çiğ olarak da tüketilebilir. Bol C vitamini, A, B ve E vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahiptir.
Karalahananın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
- Karalahananın içeriğinde bulunan C vitamini antioksidan olarak yaşlanmayı geciktirir ve hücrelerin erken yıpranmasını önler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda şifa kaynağı olarak tüketilebilir. Ayrıca vücutta oluşan yaraların iyileşme sürecin hızlandırır.
Lif yönünden zengin bir içeriğe sahip olan karalahana, bu özelliği sayesinde kabızlığa iyi gelir. Karalahana lifli yapısı nedeni ile sindirim ile alakalı problemlere de iyi gelir. - Enfeksiyonlara karşı etkili bir sebzedir. Özellikle ülserin şiddetini ve etkisini oldukça azaltır.
- Farklı kanser türlerinde, kalp hastalıklarında alternatif bir tedavi yöntemidir. Kasların onarılmasına yardımcı olarak, kasları toksin maddelere karşı korur.
- Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
- Karalahanayı guatr hastalarının kullanması ve tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Karalahana Çorbası
Karalahana Çorbası Malzemeleri
- 1 tane karalahana
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- Tuz, karabiber
- Yeteri kadar su
Karalahana Çorbası Nasıl Yapılır?
Karalahana çorbamıza karalahanayı çeşmenin altında bol su ile yıkayarak başlıyoruz.
Yıkadığımız lahanayı ortadan ikiye bölerek, şerit şeklinde ince ince kıyıyoruz. Uygun bir tencereye tereyağını alarak eritiyoruz ve kıydığımız lahanayı yağa ilave ederek kavuruyoruz. Lahana yağın içinde yumuşadıktan sonra domates salçasını ekleyerek 2-3 dakika kadar daha kavuruyoruz. Kavrulan malzemenin üzerine yeteri kadar sıcak su ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
Arzuya göre tuz ve karabiber ekledikten sonra, mısır ununu az su ile özüyoruz ve yavaş yavaş tencereye dahil ediyoruz. Bu esnada mısır ununun topaklanmaması için devamlı karıştırıyoruz. Kaynayan suya haşlanmış barbunyaları ilave ederek 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Çorbamız servis için hazır.
Afiyet olsun.