Lebeniye Çorbası
Lebeniye çorbası, gerçekten çok severek hazırlayıp, içeceğiniz bir çorba tarifidir. Gaziantep yöresine ait olsa da Güneydoğu'da birçok yörede alışkanlık haline gelerek sıkça hazırlanmaktadır. Özellikle Kilis yöresinde meşhur olan lebeniye çorbasına siz de bayılacaksınız. Gelin hep beraber lebeniye çorbası nasıl yapılır bakalım.
iv>
Lebeniye Çorbası Malzemeleri- 250 gram kıyma
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tane kuru soğan
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz ve karabiber
Üzeri için- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
Lebeniye Çorbası Nasıl Yapılır?
Çukur bir kabın içine ilk olarak kuru soğanı rendeleyin ve rendelediğiniz soğanın suyunu sıkın. Üzerine kıyma, tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun. Yoğurduğunuz malzemelerden fındık büyüklüğünde köfter hazırlayarak, 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Bol su ile yıkadığınız pirinçleri çorba tenceresine alın ve üzerine su ekleyerek pişirin. Önceden haşladığınız nohutların kabuklarını soyarak, pirinçlerin üzerine ilave edin ve beraber 5 dakika kadar daha kaynatın.
Dinlenen köfteleri dolaptan alarak, kızartma tavasına sıvı yağ ekleyin ve köfteleri hafif kızartın. Çukur bir kabın içinde yoğurt, un ve yumurta sarısını homojen bir şekilde çırparak, kaynayan çorba suyundan ekleyin.
Tekrar çırpın ve kaynayan çorbaya ilave edin. Terbiyeyi ekledikten sonra çorbayı bir iki taşım daha kaynatarak, kızarttığınız köfteleri çorbaya atın.
Köfteler ile çorbayı kısık ateşte 3-4 dakika kadar kaynatın. Bu arada ufak bir cezvenin içine tereyağı ve sıvıyağını alarak eritin. Eriyen yağa naneyi ilave edin ve karıştırın. Hazırladığınız sosu kaynayan çorbaya dökerek ocağın altını kapatın. Lebeniye çorbası servise hazır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 02:16:49
Lebeniye Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|