Mantar çorbası, genellikle krema ile yapılsa da un kavrularak hazırlanan çorbanın lezzeti de oldukça hoş oluyor. Süt ve su oranı damak tadına uygun olarak hazırlayabilirsiniz. Mükemmel bir çorba olarak konuklarınızı mükemmel bir şekilde ağırlayabilirsiniz. Mantar çorbası tarifine geçmeden önce mantarın sağlık üzerindeki faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Mantar potasyum yönünden oldukça zengindir.
Potasyum yüksek tansiyon ve kalp krizi riskine karşı iyi gelir.
- Mantar kalorisi en düşük olan sebzelerden bir tanesidir. İçeriğinde bol miktarda lif bulunur. Diyet yapanların ve zayıflamak isteyen kişiler için alternatif bir sebzedir.
- Özellikle beyaz şapkalı mantar prostat ve göğüs kanseri ihtimalini azaltır.
- Mantar lif B vitamini ve protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
- Düşünme ve öğrenme kabiliyetini arttırır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Yorgunluğu gidererek vücuda dinçlik katar.
- Kanda kolesterol miktarını düşürür.
Mantar Çorbası Malzemeleri
- 250 gram mantar
- 1 tane kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 3,5 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?
Mantarları temizlemek için ilk önce bol suyun içine ıslatın.
Topraklarını güzelce temizleyerek dilimleyin. Sarımsak ve soğanı minik minik doğrayın. Tereyağı ve sıvı yağını uygun bir tencereye alarak tereyağını eritin. Doğradığınız soğan ve sarımsağı yağın üzerine alarak tuz ilave edin ve kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine dilimlediğiniz mantarları ekleyin ve mantarlar suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.
Kavrulan mantarların üzerine unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Sürekli karıştırarak sütü ekleyin. Koyulaşan sütün kıvamını ayarlayana kadar su ekleyin. Karabiberini de ilave ederek kısık ocakta 5 dakika kadar kaynatın. Kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın. Kaynayan çorbayı blenderden geçirin ve tekrar 5 dakika kadar daha kaynatarak servise sunun.
Afiyet olsun.