Pırasa çorbası, kış sebzelerinden olan pırasa ile hazırlayacağınız çorba ile kışın soğuk günlerde içiniz ısınacak. Oldukça lezzetli ve besleyici bir çorba olan pırasa çorbasını sizde mutfaklarınızda hazırlayarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Pırasa çorbası tarifimize başlamadan önce sağlıklı bir sebze olan pırasanın besin değeri ve faydalarından kısaca bahsedelim.
Pırasanın Besin Değeri
100 gram çiğ pırasada
- 18 mg sodyum
- 3 gram şeker
- 57 kalori
- 2 gram besin lifi
- 0.4 miligram niasin
- 0.2 miligram B6 vitamini
- 1.9 miligram demir
- 52.5 miligram kalsiyum
- 0.8 miligram E vitamini
- 10.7 miligram C vitamini
- 160 miligram potasyum
- 31.2 miligram fosfor
- 0.1 miligram çinko
- 0.4 miligram manganez
- 0.1 miligram bakır
- 88.1 miligram omega 3
- 59.6 miligram omega 6 yağ asidi bulunur.
Pırasanın Faydaları Nelerdir?
- Pırasa vücuda kuvvet ve dinçlik kazandırır.
- Kan yaparak anemi hastalığına karşı iyi gelir.
- Sindirim sistemi için oldukça faydalı bir sebzedir.
- Sinirleri yatıştırır.
- Böbrek, mide ve bağırsağın daha düzenli çalışmasını sağlar.
- Böbreklerde oluşan kum ve taşın düşmesine yardımcı olur.
- Vücudu atık maddelerden arındırarak kanın temizlenmesine yardımcı olur.
- Egzema, romatizma ve damar sertliği gibi problemlere karşı olumlu etki sağlar.
- İdrar söktürücü bir özelliği vardır.
- Bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler.
- Hemoroid hastalığına karşı etkilidir.
- Anne sütünü arttıran bir sebzedir.
- Vücudu kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır.
Pırasa Çorbası Malzemeleri
- 2 dal pırasa
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet orta büyüklükte patates
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 su bardağı su+3 su bardağı tavuk suyu
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Karabiber ve tuz
Terbiyesi için
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı un
Pırasa Çorbası Nasıl Yapılır?
Oldukça besleyici ve lezzetli bir çorba olan pırasa çorbasına tüm sebzeleri bol su ile yıkayarak başlayın. Yıkadığınız sebzelerin suyu süzüldükten sonra ince ince doğrayın. Pırasanın yalnızca beyaz yerini kullanın. Patates, havuç ve kuru soğanı rendenin geniş yeri ile rendeleyin. Rendelediğiniz sebzeleri ve pırasayı geniş bir tencereye alarak, üzerine 5 su bardağı su ilave edin ve haşlamaya bırakın. Blender yardımı ile haşlanan sebzeleri püre kıvamına getirin.
Tekrar sebzelere 3 su bardağı tavuk suyu ilave ederek ocağa alarak kaynamaya bırakın. Karabiber ve tuzunu ekleyin.
Pırasa çorbasının terbiyesi için, çukur bir kabın içine, yumurta, süt ve unu alın. Malzemeleri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Ocakta kaynamakta olan çorbaya, hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş ilave edin. Bir yandan da sürekli karıştırın ki krema kesilmesin.
Çorbaya terbiyeyi dahil ettikten sonra bir iki taşım daha kaynatarak ocaktan alın. Ufak bir tavanın içinde tereyağını kızdırın ve pişen çorbanın üzerine dökün. Pırasa çorbası servis için hazır.
Afiyet olsun.
Not: İsteğe göre çorba nane ya da kırmızı pul biber ilave edilerek tatlandırılabilir.