Unlu mercimek çorbası, mercimek protein yönünden en zengin içeriğe sahip olan tahıllardan biridir. Mercimek yaklaşık %24 protein barındırır. Ayrıca karbonhidrat yönünden de oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Mercimek çorba haricinde köfte ve salata yapımında da kullanılır. Unlu mercimek çorbası büyük küçük herkesin beğenisini kazanan ve sofraların baş tacı olan bir çorba türüdür.
Mercimeğin Faydaları Nelerdir?
- Kalp hastalığı ve kalp krizine karşı koruyucu etki sağlar.
- Kan şekeri ve insülini düşürücü bir özelliği vardır. Bu nedenle diyabet hastaları için önemli bir tahıldır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- İçeriğinde bulunan besin maddeleri vücudu kansere karşı korur.
- Hipertansiyonu düşürür.
- Basur ve kalın bağırsak gibi hastalıklara karşı iyileştirici etki sağlar.
- Kanda kolesterol oranını düşürür.
- Göz sağlığı için faydalıdır.
Unlu Mercimek Çorbası Malzemeleri
- Yarım su bardağı kırmızı mercimek
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 tane orta boy patates
- 1 tane orta boy havuç
- 7 su bardağı tavuk su (Yoksa normal suda olabilir)
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Sıvı yağ
Sosu için
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı un
Üzeri için
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Unlu Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Çorbaya, kuru soğanı, patatesi ve havucu rendeleyerek başlayın.
Çorbayı pişireceğiniz düdüklü tencereye yarım çay bardağı kadar sıvı yağ ekleyerek kızdırın. Rendelediğiniz soğanı sıvı yağın üzerine alarak kavurun. Soğan kokusundan hoşlanmıyorsanız soğanın yakmamak şartı ile iyice ölünceye kadar kavurmalısınız. Ardından havuç ve patatesi de ekleyerek kavurmaya devam edin. Mercimekleri bol su ile yıkayın ve süzdürdükten sonra, kavrulan sebzelerin üzerine ekleyin. Üzerine varsa tavuk suyunu ilave ederek tencerenin kapağını kapatın ve 25 dakika kadar pişirin. Pişme süresi tamamlandıktan sonra damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyin.
Sos tavasına tereyağını ilave ederek eritin. Eriyen yağın üzerine unu ilave ederek, unun kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Çorbadan bir kepçe alarak unun kıvamını krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve yavaş yavaş kaynayan çorbaya ilave edin. Un ile çorbayı 5 dakika kadar daha kısık ocakta kaynatarak altını kapatın. Üzeri için sıvı yağı ısıtın, naneyi ekleyerek kızdırın ve pişen çorbanın üzerine dökerek karıştırın. Çorba servis için hazır.
Afiyet olsun.
Unlu mercimek çorbası ile klasik mercimek çorbalarına nazaran daha lezzetli bir sonuç alınabilir. Ayrıca unlu mercimek çorbası çocukların da daha çok beğenisini kazanan bir çorba türüdür.