Yüksük çorbası, Adana yöresine ait, besleyici değeri oldukça yüksek ve doyurucu özelliği olan bir çorba türüdür. Ana yemek öncesine yenilebileceği gibi, tek başına bile öğün olabilir.
Yüksük Çorbası Malzemeleri
Hamuru için
- 2 su bardağı un
- 1 tane yumurta
- 1 su bar
dağı nohut
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Köftesi için
- 250 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Karabiber ve tuz
Sosu için
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Et suyu
Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır?
Yüksük çorbasına hamuru hazırlayarak başlayın. Çukur bir kabın içine tüm hamur malzemelerini alarak yaklaşık 1 su bardağı su ile sert bir hamur yoğurun. İyice özleştirdiğiniz hamuru 5-10 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru iki ya da üç parçaya ayırın ve yufka şeklinde incecik açın. Açtığınız yufkalardan dikiş yüzüğü yardımı ya da ona benzer bir nesne ile parçalar kesin. Parçaları un serptiğiniz bir tepside biriktirin.
Köfteyi hazırlamak için çukur bir kabın içine kıymayı, pul biberi, limon suyunu, karabiber ve tuzu ekleyerek köfteyi yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinizde yuvarlayın. Yanmaz teflon tavaya sıvı yağı alarak kızdırın ve kızgın yağda köfteleri hafifçe kızartın.
Kızarttığınız köfteleri kâğıt havluya çıkartarak fazla yağını atmasını sağlayın.
Çorbanın sosu için, büyükçe bir tencereye tereyağını koyarak eritin. Eriyen yağın üzerine salçayı ve kuru naneyi ilave edin ve kavurun. Yeteri kadar et suyu, tuz ve limon suyunu ekleyerek orta hararetli ısıda kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ilk önce hazırladığınız hamurları ve ardından köfteleri atın. Son olarak haşlanmış nohudu da atarak 15 dakika kadar pişirin. Pişen çorbayı 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.