Yüzük Çorbası
Yüzük çorbası, Akdeniz yöresine ait bir çorba çeşididir. Ancak ülkemizin dört bir yanında daha çok özel günlerde hazırlanarak tüketilebilen özel bir çorbadır. Hazırlanışı biraz zahmetli olsa da damaklarda bıraktığı tat uğraş vermeye değer.
Yüzük Çorbası Malzemeleri
Hamuru için- 4 su
bardağı un
- 1 kahve kaşığı tuz
- 1 tane yumurta
- 1 kahve kaşığı şeker
İç Malzemeleri- 250 gram orta yağlı kıyma
- 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
Çorbası için- 1 çorba kaşığı sumak
- 1 kâse haşlanmış nohut
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
- 150 gram haşlanmış et
- 1 çorba kaşığı domates salça
- Yarım çorba kaşığı biber salçası
Yüzük Çorbası Nasıl Yapılır?
Hamurun Nasıl Yapılır?
Çukur bir kabın içine un, tuz ve toz şekeri ekleyin. Malzemeleri karıştırıp ortasını havuz şeklinde açın ve yumurtayı kırın. Elinizle yumurtayı una yedirerek, yavaş yavaş su ilave edin (1-1,5 su bardağı su hamur için yeterli olacaktır) ve sertçe bir hamuru yoğurun. Hamuru 15 dakika kadar yoğurarak özleştirin. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez kapatarak yarım saat kadar dinlendirin.
İç Malzeme Nasıl Yapılır?
Kıymayı çukur bir kabın içine alın.
Üzerine baharatları, tuzu ve incecik kıydığınız kuru soğanı ekleyerek karıştırın.
Yüzük Çorbası Nasıl Yapılır?
Dinlenmeye bıraktığınız hamuru ufak bezelere bölün. Her bir bezeyi mutfak tezgâhında ince olacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı birer santimlik karelere kesin. Her bir kareye hazırladığınız kıymalı içten koyarak dört bir ucundan birleştirin.
Büyük bir tencereye sıvı yağı alarak ısıtın. Isınan yağın üzerine yemeklik şekilde kuru soğanı doğrayarak, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kavrulan soğanın üzerine domates ve biber salçasını ekleyin ve iki dakika kadar daha kavurun. Daha sonra haşlanmış ve ufak parçalara bölünmüş et parçalarını ve haşlanmış nohudu ekleyerek bir iki dakika daha kavurun. Kavrulan malzemelerin üzerine 5 su bardağı su ekleyerek kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra sumak ekleyin. Malzemeler ile suyu ortalama 25-30 dakika kaynatın.
Daha sonra önceden hazırladığınız mantıları suyun içine atarak 10-15 dakika daha kaynatın. Mantılar haşlandığı zaman suyun üzerine çıkacaktır. Mantılar suyun üzerine çıktığı zaman çorbanın altını kapatabilirsiniz. Yüzük çorbası servis için hazır. Çorbayı servis yaparken üzerini kuru nane ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 07:37:48
Yüzük Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|