Yoğurtsuz terbiyeli şehriye çorbası nasıl yapılır?

Geleneksel yoğurtlu çorbalara farklı bir alternatif arayanlar için hazırlanmış bu şehriye çorbası, limon ve yumurta terbiyesiyle hem hafif hem de besleyici bir seçenek sunuyor. Malzemelerin uyumlu dansıyla ortaya çıkan bu nefis çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak pratik bir lezzet.

29 Ekim 2025

Yoğurtsuz Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi


Yoğurtsuz terbiyeli şehriye çorbası, geleneksel yoğurtlu çorbalara lezzetli bir alternatif sunan, hafif ve besleyici bir çorbadır. Limon ve yumurta ile hazırlanan terbiyesi sayesinde hem kıvamlı hem de ferahlatıcı bir tada sahiptir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz pratik tarifi:

Malzemeler (4-6 kişilik):


  • 1 su bardağı şehriye (arpa şehriye veya tel şehriye)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • Tuz, karabiber, nane (isteğe bağlı)

Terbiye İçin:


  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı su (terbiyeyi sulandırmak için)

Yapılışı:

  • Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
  • Geniş bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Şehriyeleri tencereye ekleyip, şehriyeler hafif renk değiştirene kadar kavurun (2-3 dakika).
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynayınca ocağın ateşini kısın ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Terbiye Hazırlama:

  • Bir kasede yumurta sarısı, limon suyu ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  • Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip tekrar karıştırın.
  • Çorbadan bir kepçe sıcak su alıp terbiye karışımına yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu işlem terbiyenin kesilmesini önler).
  • Hazırladığınız terbiyeyi, çorba kaynar durumdayken yavaş yavaş tencereye ekleyin ve sürekli karıştırın.
  • Çorbayı 4-5 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak olarak servis edin. Üzerine kuru nane veya pul biber serperek lezzetlendirebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Terbiyeyi çorbaya eklerken yavaşça karıştırmaya özen gösterin, aksi halde topaklanma olabilir.
  • Çorbanın kıvamını beğenmezseniz, su ekleyerek inceltebilirsiniz.
  • İsterseniz içine tavuk veya kıyma ekleyerek daha doyurucu hale getirebilirsiniz.

Bu tarifle, yoğurtsuz ama lezzet dolu bir şehriye çorbası hazırlayabilir, ailenizle keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri