Yayla çorbası arpa şehriyeli nasıl yapılır?

Serin yaz günlerinin ferahlatıcı lezzeti yayla çorbası, arpa şehriyenin enfes dokusuyla buluşuyor. Yoğurt temelli bu hafif çorba, naneli tereyağı sosuyla tamamlanarak hem doyurucu hem de serinletici bir alternatif sunuyor. Pratik hazırlanışı ve az malzeme gerektirmesiyle günlük mutfak rutinlerine kolayca adapte olabilen bir tarif.

28 Ekim 2025

Yayla Çorbası (Arpa Şehriyeli) Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı su (veya et suyu)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlık Süresi: 10 dakika


Pişirme Süresi: 25 dakika

Porsiyon: 4-6 kişilik

Yapılışı:

1. Derin bir tencerede 6 su bardağı suyu kaynatın.

2. Arpa şehriyeleri kaynayan suya ekleyip 10 dakika kadar haşlayın.

3. Başka bir kasede yoğurt, yumurta ve unu pürüzsüz olana kadar çırpın.

4. Yoğurtlu karışıma, tenceredeki sıcak sudan birkaç kepçe ekleyerek karıştırın (bu işlem yoğurdun kesilmesini önler).

5. Yoğurtlu karışımı tencereye yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın.

6. Çorbayı 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin, ara sıra karıştırmayı unutmayın.

7. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

8. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, naneyi ekleyip kızdırın.

9. Hazırladığınız tereyağlı naneyi çorbanın üzerine gezdirin.

10. Sıcak olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Yoğurdun kesilmemesi için sıcak suyla temperleme işlemini mutlaka yapın
  • Çorbayı pişirirken kaynatmamaya özen gösterin
  • Arpa şehriye yerine pirinç de kullanabilirsiniz
  • Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur

Servis Önerisi: Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri