Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası

Tarhana Nedir?

Tarhana, Türk kültürüne ait geleneksel bir besin maddesidir. Yaz aylarında kışa hazırlık olarak yapılır ve stoklanır. Mükemmel bir besin kaynağı olan tarhananın besleyici değerinin yanı sıra tat ve kokusu da oldukça hoştur. Tarhananın ana maddeleri arasında un, yoğurt, domates, yeşil biber, soğan ve isteğe göre değişebilen diğer besinler bulunur. Bir kase tarhana çorbasının kalori değeri, içeriğinde kullanılan malzemelere göre değişse de yaklaşık 132 kaloridir.

1 Porsiyon Tarhana Çorbasında

  • 49 miligram protein
  • 20 miligram kalsiyum
  • 0,6 miligram demir
  • 0,03 miligram B1 vitamini
  • 0,05 miligram B2 vitamini
  • 0,09 miligram niasin bulunur.

Tarhana Nasıl Yapılır?

Tarhananın içinde kullanılan malzemeler değişken olabilse de, un, yoğurt, domates, biber, tuz ve tercihe göre baharatların hamuru şeklinde yoğurulması ile elde edilir. Yoğurulan hamur, sıkıca sarılarak birkaç gün ekşimesi için bekletilir. Bu süre zarfında hamur, taşmaması için ara ara karıştırılır. Hamurun ekşime süresi dolduktan sonra ufak parçalar halinde temiz bir örtüye dökülerek kurutulur. Tam kurumadan henüz nemli iken kalburdan geçirilir. Kalburdan geçirilen tarhana, tamamen kuruyana kadar serilir ve ardından bez torbalarda saklanır.

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 1 kase küp küp doğranmış tavuk eti
  • 5 çorba kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı margarin veya 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Nane, kırmızı pul biber ve tuz

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle, 5 yemek kaşığı tarhanayı derin bir kabın içine alarak 2 su bardağı su ile 1 saat kadar ıslatın. 1 kase doğranmış tavuk etini çorba tenceresine alarak kavurun. Etler suyunu bırakıp çektikten sonra üzerine yağı ekleyin ve 2-3 dakika yağ ile kavurun. Ardından kavrulan etlerin üzerine salçayı ilave edin ve birkaç dakika daha kavurun. Daha sonra önceden ıslattığınız tarhanayı tencereye ilave edin. Tarhananın topaklanmaması için kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra çorbanın kıvamını sıcak su ekleyerek ayarlayın. Sarımsakların kabuklarını soyarak çorbanın içine rendeleyin. Son olarak baharat ve tuzu da ilave ederek çorbayı 1-2 taşım daha kaynatın. Tarhana çorbası servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şafak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şafak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kesme Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kesme Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri